23 Mayıs 2012 Çarşamba

EMPASLAR

  Göz empasının bin empas kıymetinde olduğu söylenir. Emin misiniz?   



Empaslar ve onöre doğru oynamak

Dışarıdaki kartların doğru yerde olması halinde empas çalışır. Kelime olarak rakibin ruasına empas yaparız dediğimiz gibi yere doğru oynayıp dam empası yaparız da deriz. Yeni başlayanlar empas yapmaktan çok hoşlanırlar, ancak diğer hususlar eşit olunca empasın başarı şansı yalnız % 50. dir. İyi oyuncular empası denemeden önce dağılım ve onörlerin yerleri hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırlar. Bazen, çıkış kartlarını elimine edip bir rakibi yatırarak bedava empas yaparlar. Bertrand Romanet onör kartları eksik olan renklere “süzgeç” derdi. Süzgeç su tutmaya çalışırsa akar gider ama su süzgeçten geçmeye çalışırsa yavaşlar. Yani süzgeçler hareketi sevmezler: en iyisi onlara önce rakiplerin dokunmasıdır.

Basit empas


Rua, furşetten önce ise, deklaran iki löve yapabilir. Güney oynadığı zaman empas çalışır, Batı veya doğu oynadığında da empas çalışır. Fakat oynama sırası Kuzeyde ise empas tabii çalışmaz.

Onöre doğru oynamak veya endirekt empas





Bu rengi kuzey oynamadığı sürece rua el yapar. Asın ruadan önce olmasına bağlıdır. Furşet yoktur.
Ekspas (Çaka empası)

Koz trefli.
Yerden ♥R oynanır. Doğu büyütürse deklaran çakacaktır yoksa bir karo defos eder. Başarı çakılacak asın yerine bağlıdır; dam sağlanmış olur.



Ekspas


Güney 6♥ oynuyor; Batı tek pikini atak eder.
Deklaran yerden damı koyarsa Doğu boşlar ve kontrat batar. Ekspas basit empastan daha iyi çalışır. Deklaran, birinci lövede, yerden küçük verir ve as ile alır. Koz oynayıp yerin damına gider, pikini ♦A’a defos eder ve ♠D oynar. Doğu büyütünce deklaran çakar ve koz ruası ile yere geçip sağlanmış piklere üç tane trefli defos eder.
Metazori ekspas


Koz trefli; oyun sırası Batıda. Soru işareti ♥A’ı gösteriyor.
Pik oynamak el çaka yer çaka olur, karo oynamak da ♦R’yı sağlar. Kör oyunu ise asın yerine bağlı olmadan bir löve sağlar.

Süzgeçler


Güney 3SA oynuyor; Batı ♥D atak eder.
Deklaran ♣D’ın yerini tahmin etmye çalışır ve sonra ruasına doğru pik oynar. Anck bu süzgeçlere dokunmamak gerekir. Onun yerine, deklaran ♥R ile alır, üç tur karo oynayarak rakiplerin karolarını bitirir. ♥A çekip üçüncü kör ile eli Batıya verir. Batı üç körünü çektikten sonra dokuzuncu lövesini deklarana verir.

Çift empas



Deklaran onlu empası yapar daha sonra da dam empası, rua ve vale solda ise üç löve kazanır. Başka bir renkten eline antresi olması lazımdır.

Mükerrer empas

452. el

Önce onlu daha sonra da vale empası yapmak dam ve ruanın yerlerine bağlı olarak iki löve sağlayabilir.

Derin empas

453. el
Derin empas oyunun erken döneminde küçük bir kart ile empas yapılmasıdır. Burada deklaran ♣2 oynayıp batı onör koymazsa ♣7 koyarak iki löve yapabilir. Batı onör koyduğu takdirde, daha sonra ♣10 sağlanır.

Doğru empası yapmak

454. el

♣2 oynayıp yerden ♣V koy: dört löve yapmak için tek şans. ♣R oynamak üç löve kazandırır ki deklaran bunu (♣D doğuda olsa bile) her zaman alır.

Donmuş renk: ilk oynayan kaybeder

455. el

Bu rengi kim oynarsa bir löve fire verir. Kuzey Güney oynarsa hiç el alamaz; Doğu Batı oynarsa yalnız ası alır.

Defansta mükerrer empas

456. el

Bu renkten dört löve almak için Doğu ♣V oynamalıdır. Daha sonra as ile el tutup ♣8’in arkasından oynar.

Mükerrer empas

457. el

Güney 6SA oynuyor; Batı ♠10 atak eder.
Deklaran yerin damı ile alıp, trefliden dört löve almak için, valeye doğru ♣2 oynar. Bütün trefliler Doğuda ise durum aşikardır. Bütün trefliler Batıda ise, ele karo antreleri, ♣109’un empas ile alınmasını sağlar.

Bedava empas

458. el

♣D’ın nerede olduğuna dair hiçbir işaret olmayınca, deklaran kör ile dışarı çıkar. Hangi rakip kazanırsa kazandın ona bedava empas yaptırır.

Empas, blokaj ve debloke etmek

459. el

Güney 3SA oynuyor; Batı ♠10 atak eder.
Deklaran karoları oynar ve Batı ortağının pik onörlerini debloke etmesi için iki kere boşlar. Şimdi ♣V gelir ve ♣10 ile devam edilir, Doğu bu renkteki, bağlantıyı kesmek için iki kere boşlamalıdır. Son olarak deklaran ♥AR çekip ♥5 ile Doğuya el verir ve o da körlerini çektikten sonra trefliden bedava empas yaptırır.

Empas ve debloke etmek

460. el

Yere başka antre olmasa da iki löve yapmak mümkün olur. Batı ♣7 oynayınca Doğu rua ile kazanır, deklaran damı debloke edip daha sonra vale empası yapmalıdır.

Empas ve debloke etmek

461. el

Deklaran ♣2 oynar. Ele başka antre olmasa da üç löve yapmak mümkün olur. Batı ası alınca deklaran yerden ♣10 vermeli ve daha sonra ♣9’a empas yapmalıdır.

İki rakibe de empas

462. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı ♥D atak eder.
Deklaran yerden as ile kazanıp pik oynayarak elden ♠8 koyar ve el kendisinde kalır. Empası tekrar etmek için ♠R ile yere geçerse, buradaki gibi batı dam dörtlüden almadıysa kontrolü kaybeder. Onun yerine deklaran ♠9 pynayıp bunu yerden boşlamalıdır, bu defa diğer tarafa empas yaparak. Bu bir emniyet oyunudur. Kör devamına karşı yerde bir kozu bekçi olarak bırakır.

Kaybetmek üzere empas

463. el

Güney 6♣ oynuyor; Batı ♥R atak eder.
Kontrolü muhafaza etmek için, deklaran kozları toplarken yerde bir koz bırakmalıdır. Ele ♣10’luya doğru empas yapıp daha sonra yerin valesine doğru oynamak yeterli değildir. Doğu alıp bir trefli daha oynara ve kör çakasını engeller. Çözüm yerden ♣V oynayıp Doğu büyütünce boşlamaktır.

Belirli bir rakibe doğru empas yapmak

464. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı küçük bir kör atak eder.
Doğu ♥D koyunca, deklaran ♦R’sını korumak için Batıya el vermemek üzere boşlar. Kör devamını as ile alır ve ♠3 oynayıp yerden ♠V koyar, muhtemelen tek bir dama kaybeder ama kontratını sağlama alır.
(sakınma oyununa bakın)

Onöre doğru iki defa oynamak

465. el

Güney 6♥ oynuyor; Batı ♠V atak eder.
Deklaran tek riskinin kozların 4-0 dağılmış olması halinde iki koz kaynetmsi olduğunu görür. Dört kör doğuda ise bir şey yapılamaz. Ancak onlar Batıda ise, yer doğru iki kere oynayarak kayıp önlenebilir. Deklaran ♥D oynayarak başlamalıdır. Rua ile başlarsa cahilce batar.

Morton’un çatalı ile empas

466. el

El güneyde olsa veya güneyde birkaç antre bulunsa, iki kere trefli empası yaparak bu renkte üç löve yapılabilir. Ancak, el Kuzeydedir ve Güneye yalnız bir antre vardır. ♣V veya ♣10 ile başlayın, bir löve kaybetmek için tek yol. Doğu damını almazsa, asa düşer; alırsa ruya empas yapılabilir.

Empas ve onöre doğru oynama kombinasyonu

467. el

Koz trefli.
Deklaran ♥R oynar. Doğu ası alırsa, furşetler doğru oynamak mecburiyetinde kalır. Doğu boşlarsa, yere doğru ikinci kör gene Doğuyu yatırır, körde veya pikte deklarana bir löve hediye eder.

Empasların kombinasyonu

468. el

Güney 6SA oynuyor; Batı ♥V atak eder.
Deklaran siyah renklerdeki empasları deneyebilir veya pik onlusunun üç turda düşmesini ümit edebilir. Şanslarını en iyi şekilde kullanmak için valeye doğru ♠3 oynamalıdır. Batı ♠R koyarsa üç pik lövesi sağlanmış olur. Batı küçük koyarsa, ikinci trefliyi sağlanamya zaman kalır. ♠V’yi Doğu ♠R ile alırsa, deklaran trefli empasından önce ♠10’u düşürmeye çalışır.

Emniyet empası

469. el

Batı 3♠ açtıktan sonra Güney 6SA oynuyor; Batı ♥7 atak eder.
Deklaran ikinci körü ve üç tur trefli çeker, Batı pik defos eder. Batının dağılımı biliniyor: sağ trefli Doğuda olduğu için ona el verilmemelidir. Doğru oyun ♦R çekip küçük karo oynayarak elden ♦8 koymaktır. Batı bunu kazanırsa, AD’a doğru pik oynayarak bedava empas yaptırır. ♦A’ı debloke ettikten sonra yere kör ile geçip sağ karolar çekilir.

Empas ve yüzdeler

470. el

Güney 7♥ oynuyor; Batı ♣8 atak eder.
Deklaran yerden kazanır ve hemen kör empası yapmalıdır. Koz lövesi kaybetmemek için onu tekrar eder ve ya ♦R veya ♠D’ı da bulmalıdır. Önce ♥A çekmek hata olur. Bu tabii Batıdaki tek damı alabilir ama buradaki gibi dört parça damı toplayamaz. Kozlar 
4-1 dağılmışsa, damın dört kartlı elde olması ihtimali tek kartlı elde olma ihtimaline göre dört kat fazladır.

Mümkün veya imkansız empas

471. el

Güney 6♠ oynuyor; Batı ♥V atak eder.
Burada önemli olan yüzdeler değildir, daha ziyade belirli bir dağılımda başarı şansı olup olmadığıdır. Eğer ♠D9xx Batıda ise rakibe löve vermeden kozları toplayamayız, onun için ♠D’ının doğuda olmasına tedbir almalıyız. Doğru oyun ♠R çekip ♠V oynakatır. Doğu büyütmrzse boşlanır; büyütürse yere karo ile geçip ♠9’a da empas yapılır.

Empası onöre doğru oynamaya çevirmek

472. el

Batı karo deklare ettikten sonra Güney 5♥ oynuyor; Batı ♦R atak eder.
Deklaran elleri saymayı dener. Karo atağına çakr, koz ile yere geçip ikinci karoya da çakar, koz ile yere geçer, ♦A çekip son karoya da çakar. Şimdi ♠R, ♠A ve ♣A çeker ve son pike çakar. Bu aşamada Batının yalnız iki trefli ile oyuna başladığı bilinmektedir. Yerde ♣8 oynanır, doğu onluyu koyunca dam oynanır. Batı kazanır ama el çaka yer çaka oynamak mecburiyetinde kalır. Bu oyunun avantajı aşikardır, ♣R kimde olursa olsun deklaran kazanır. Onöre doğru oynamak empastan daha üstündür: zira Batının ikinci treflisini elinden almış olursunuz.








Onöre doğru oynamak ile renk sağlamak

473. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı ♣6 atak eder.
Yerden ♣D koyunca Doğu (hatalı olarak) boşlar. Kozlara dokunmadan önce üçüncü trefli halledilmelidir. ♥3 oynayınca Doğu ruasını alır ve trefli oynayamayacağı için koz oynar. Deklaran üçüncü treflisini yerin ♥A’ına defos etmeye zaman bulur. Sıra karoyu doğru tahmin etmye gelmiştir. Doğu birinci lövede ♣D’ı büyütseydi, deklaran körleri yerden oynamak için antre arayışında karo oynayabilirdi. Deklaran koz da oynayabilir. Batı ♠R ile tutunca ikinci treflisini oynar. Deklaran ♣V ile alıp ♣9 ile Doğuya el verir ve on kırmızı rualarının birinin yanından oynamak mecburiyetinde kalır.

Ekspas festivali

474. el

Doğu trefli, Batı kör deklare ettikten sonra Güney 5♠ oynuyor: Batı ♦6 atak eder.
Deklaran yerden ♦A ile alır ve ♣R oynar, büyütülünce çakar, koz ile yere geçer. ♣V oynayıp büyütülünce çakar. Tekrar koz ile yere geçip sağlanmış olan ♣10’a karosunu defos eder ve ♦D oynar, bu da büyütülünce çakar. Yere son defa koz ile geçip sağlanmış olan ♦V’ye bir kör defos eder.

Sakınılacak empaslar

475. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı ♣V atak eder.
Deklaran ♣A ile alıp yerden ♥5 oynamalıdır. Doğu hemen ruayı koymalıdır yoksa daha sonra ekspasa maruz kalır. Doğu karo oynayınca deklaran gene empası refüze etmelidir. Onun yerine as ile alıp iki tur koz oynayarak yerde kalır ve ♥D oynar ve buna trefli perdanını defos eder. Defansın işi bitmiştir. Deklaran bu empas lardan birini denemiş olsa batardır. Empas her soruna çözüm değildir.









İntra empas (dahili empas)

Bu oyun empas yaparken başka bir kartı düşürmeyi hedefler. Tam manevra iki rakibe karşı da empas yapıp bir karı düşürmeyi kapsar. Bols briç tüyolarında bu konunun iyi bir etüdü Gabriel Chagas tarafından yazılmıştı.

Ruaya karşı intra empas

476. el

♣9 ile başlayın. Batı size üç löve vermeden ruayı oynayamaz, onun için onlu kazanır. Sonra ası çekince rua düşer ve üçüncü turda sekizli empası yapılır.

Ruaya karşı intra empas

477. el

♣V’ye doğru küçük bir kartla başlayın: dam kazanır. Sonra ası çekip ruayı düşürün ve dokuzluyu sağlayın.

Onluya karşı intra empas

478. el

Küçük trefli oynayıp yerden ♣9 koyun. Sonra yere geçip valeyi oynayarak onluyu düşürün.


Onluya karşı intra empas

479. el

♣9 ile başlayın. Batı büyütürse, basit empas ile iki löve daha yaparsınız; küçük koyarsavale kazanır ama bir sonraki turda yerden ♣D oynayınca onlu düşer.

Onluya karşı intra empas

480. el

♣4 ile vaşlayın. Batı küçük koyarsa ♣6 sekizliyi çıkarır. Sonra yerden ♣D oynayınca onlu düşer ve sonunda ♣9 sağlanır.


Onluya karşı intra empas

481. el

♣3 ile başlayıp yerden ♣9 koyun. İkinci turda yerden ♣D oynayınca ♣10 düşer ve ♣7 sağlanır.

Valeye karşı intra empas

482. el

Elden dokuzluyu koymak maksadıyla yerden küçük oynayın. Doğuda Vx veya 10x olmasını ümit edin. Vale gelince deklaranın problemi kolaylaşır.

Sekizliye karşı intra empas

483. el

Güney 3SA oynuyor; Batı ♠3 atak eder.
Karoları oynamak treflileri oynamaktan daha cazip görünüyor: 3-2 dağılmış olabilirler veya ♦8 Batıda tek olabilir. Deklaran atağı yerden alıp ♦9 oynar. Doğu sadece iki karo alabilir.

Sekizliye karşı intra empas

484. el

Tehlikeli taraf Doğu ise ve treflileri sağlamak gerekiyorsa, yerden ♣3 ile başlayın. Doğu ♣8 koyarsa ♣9 koyun. Doğu ♣R koyarsa as ile alıp ♣9 oynayarak sekizliyi düşürün.

Morton’un çatalı ile intra empas

485. el

El güneyde olsa, iki empas yaparak, trefliler bir kayıpla sağlanır. Ancak el yerdedir ve Güneye yalnız bir antre var. Çözüm yerden ♣V oynamaktır. Doğu damı alırsa, bir empas yeter. Almazsa bir sonraki turda asa dam düşer.





Mecburi intra empas

486. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı ♥A atak eder sonra ♣4 oynar.
Trefli oynamak tek olduğu endişesini uyandırıyor. Problem ♣5’i yere çaktırmaktır ama vale ile değil ♠3 ile. ♠A oynayıp ♠V ile devam etmek, doğu büyütse de büyütmese de, tek çözümdür. Bu Guillemard manevrası ile intra empas kombinasyonudur.

İntra empas ile endirekt empas

487. el

Güney 6♣ oynuyor; Batı ♥5 atak eder.
İkinci lövede deklaran ♣V oynar: ♣10’luyu düşüren bir beleş hediye. Batı damı alırsa, deklaran yere geçip ♠D’ı ♦A’a defos eder. Batı boşlarsa damını yapamaz.

İntra empastan sonra ekspas

488. el

Doğu 3♥ açtıktan sonra Güney 4♠ oynuyor; Batı ♥R atak edip sonra koz oynar.
Deklaran elden alıp, koz oynamasını önlemek için, Batıya el vermeden trefli çakalarını hazırlamak ister. Onun için ♣6 yı koymak üzere ♣3 oynar ama Batı ♣9 koyar. Deklaran yerin ası ile alıp ♣6 oynayarak Batının valesine bırakır. Batı, çekinildiği gibi, bir koz daha oynar. Şimdi ♣D oynayınca Doğunun ♣10’lusu ekspas ile düşürülür. ♣8 sağlanmış olur.

Empas çeşitleri

489. el

Güney 4♥ oynuyor; Batı ♥8 atak eder.
Deklaran yerden alıp, treflilerini sağlamak ümidi ile ♣V oynayıp boşlar. Batı kazanır ve bir koz daha oynar ve dam ile alınır. ♣8 oynayınca Doğu bir karo defos eder, deklaran treflilerden ümit olmadığını görüp as ile alır. Bir trefli çakıp pik oynayarak elden ♠8 koyar. ( ♠10 a düz empas) Batı kazanır ama trefli oyanyamaz, yoksa trefli sağlanır. Onun yerine karo oynar ve deklaran ikinciye çakar. Şimdi ♠V oynar; (Doğunun ♠10’unun düşeceği ümidi ile) Batı büyütünce as ile kazanır. Şimdi ♠76 ile doğunun ♠10’una ekspas yapılır. ♠8 ile ampas yaptıktan sonra bu oyun Doğuda ♠10x, (intra empas) veya ♠10xx (sağlamak), yahut ♠10xxx (ekspas) olması halinde başarılı olur.
Ters empas

Basit empasın kaybedeceği bilinince bazen ters empas başarılı olabilir. Bu iki rakibe karşı empastır: birinden sonra ötekisi, veya empastan sonra onöre doğru oynamak.

Dam ve onluya karşı ters empas

490. el
♣V ile başla (Batı büyütmelidir) sonra Doğunun ♣10’una empas yap

Vale ve dokuza ters empas

491. el
Aynı pozisyon, bir seviye aşağıdan. ♣10 ile başla (batı büyütmelidir) sonra Doğunun ♣9’una empas yap.

Koz kontratında gerçek ters empas

492. el
Koz trefli.
Yere antre olmayınca deklaran ♦10 ile başlamalıdır. Doğu dam ile kazanır ve daha sonra asa ekspas yapılır. ♦A ve ♦D’ın pozisyonları ters olsaydı, deklaran rua ile başlamalı ve dama ekspas yapmalıdır.

Ters empas ve renk sağlama

493. el
Güney 4♥ oynuyor, Batı önce pas geçip daha sonra pik deklare etti; Batı ♣A atak eder.
Batı ♣R’yı da çekip üçüncü trefli ile ortağının damına el geçirir. Doğu ♠10 döner. Deklaran yerde kalacak şekilde üç tur koz çeker. ♦D Batıda olamaz, o bakımdan ♦V oynayıp ♦D ve ♦A ile almak doğru olur. Şimdi ♦R’ya Batıdan ♦10 gelir. Son olarak ♦7 oynayıp ekspas ile son karo sağlanır. Pik perdanı sağlanan karoya defos edilir.

Kuşatma oyunu

494. el
Oynama sırası Doğudadır. Dört löve almanın tek yolu ♣V ile başlamak ve yerin ♣10’lusunu ♣A9 ile makasa almaktır. Eğer Doğu ♣9 oynarsa deklaran elden küçük koyar ve daha sonra damı ile el yapar.

Sahte veya Çin empası

Bu rakiplerin gerçek durumu bilmemelerinden yararlanarak yapılan psikolojik bir empastır. Deklaran büyütülmemesi için empas yapıyor intibaını uyandırır veya tersine, büyütülmeyi teşvik eder.

Çin empası

495. el

İki löve yapmanın meşru bir yolu yoktur. Ancak, damı oynadığımız zaman ruanın korunaklı olduğunu düşünerek Batının büyütmeyeceğini ümit ederiz.

Sahte empas

496. el

Bu pozisyonda tek perdan için oynamanın meşru bir yolu yoktur. Ancak, yerden ♣3 oynayınca Doğu küçük koyabilir. Şimdi elden küçük bir trefli oynayıp ruayı koyunca dam düşer. Doğu başka bir renkıte tehlikeli oyuncu ise bu çok faydalı olur.

Dama sahte empas

497. el

Bu pozisyonda da tek perdan için oynamanın meşru bir yolu yoktur. Valeyi oynayınca Batının damı koyacağını ümit edersiniz. Daha sonra yerden küçük verince Doğu as ile kazanır. Daha sonra ♣10’a empas yapılır.

Dama sahte empas

498. el

Yalnız iki löve kaybetmenin meşru bir yolu yoktur. Ancak valeye doğru küçük oynayınca Batı damı koyabilir.

Ruaya sahte empas

499. el
Burada da Valeyi oynayınca Batının ruayı koyması ümit edilir, daha sonra Doğunun tek ası bunu alır.

Asa sahte empas

500. el

Bu pozisyonda tek perdan için oynamanın meşru bir yolu yoktur. Ancak dam ile başlamak, doğuda tek rua olabilir endişesiyle Batının ası koymaması ihtimaline yol açabilir. Daha sonra Güney küçük oynayarak ası düşürür,

Enayi empası

501. el

Deklaran ♣A’ını çekip ♣5 oynayınca Batı ♣10 koyar ve Doğu yerin ruasına ♣9 verir. Deklaran Batıda ♣V1062 olduğuna inanabilir. Başka bir renkten ele gelip valeye empas yapabilir.

Tahrik

502. el

Deklaranın ♣9 oynamakla kaybedeceği bir şey yoktur. Batı büyütürse, rua ile alıp başka renkten ele geçtikten sonra ♣6 oynayı Batı büyütünce boşlayarak, bir löve kaybederek bu rengi sağlamak mümkün olabilir.

Tahrik

503. el

Güney 4♥ oynuyor; Batı ♣A atak eder.
Doğu ♣V vererek preferans belirtir ve defans ♠A alıp küçük pik oynar. Deklaranın yerden ♥V oynamakla kaybedeceği bir şey olamaz. Doğu ♥D koyarsa (onörü daima büyüt prensibi) bir koz kaybeder. Koymazsa da iki koz lövesi kaybeder: deklaran ası koyarsa iki natürel koz lövesi, empas yaparsa da koz ruası ve pik çakası.

Tahmin

504. el

Batı vale oynar, dam ile büyütülünce as kazanır. Batı başka renkten el tutunca ♣4 oynar. Deklaran bunu elindeki ♣8’e çekerse, hiç trefli lövesi yapamaz.


Antre yaratan empas

Buna Oslo empası da denir, bu empas ilave bir löve kazanmaz ama başka bir rengi sağlamak için (genellikle yerde) antre olarak kullanılmasına gerek vardır.

Mecburi Oslo empası

505. el

Farz edelim deklaranın yere üç antre ihtiyacı olsun. Rua ile başlayıp as ile almak ve daha sonra onlu empası yapmak doğru olur. Deklaran elden küçük bir trefli ile başlayıp yerden onluyu da koyabilir ama bu doğru olmaz, zira Doğuda tek ♣V olabilir.

Teşebbüs halinde Oslo empası

506. el

Deklaranın yere iki antreye ihtiyacı varsa, ♣2 oynayıp ♣10 koyar. Daha sonra dama as konulur. Batı ilk lövede ruayı koyarak bu planı akamete uğratabilir. Dam ile başlamak başarılı olamaz zira Batı daima ruayı ne zaman koyacağını bilecektir.

Teşebbüs halinde Oslo empası

507. el

Deklaranın yere iki antreye ihtiyacı varsa, ♣2 oynayıp ♣9 koyar. Daha sonra ikinci antre için valeye empas tekrar edilir. Batı ilk veya ikinci turda valeyi koyarak bu planı akamete uğratabilir. Dam ile başlamak işe yaramaz, zira Doğu bunu boşlayacaktır.

Teşebbüs halinde Oslo empası

508. el

Deklaranın yere bir antre bulmasu gerekiyor. ♣4 oynayıp yerden ♣9 koyar. Daha sonra dama doğru oynar. Batı ilk lövede ♣10 koyarak bu planı boşa çıkarır. ♣V işe başlamak başarılı olamaz zira Doğu bunu boşlar.




Antre veya skuiz

509. el

Güney 6SA oynuyor; Batı ♥A atak edip ♥2 ile devam eder.
Pikleri sağlamak için seklaranın eline üç antreye ihtiyacı vardır. ♦9 koymak niyetiyle yerden ♦4 oynar. Doğu ♦V koyarsa, karoda bir löve fire verir. Daha sonra dördüncü karo batıyı üç renkte skuiz eder.

Antre veya tempo

510. el

Güney 3SA oynuyor; Batı ♠8 atak eder.
Deklaran yerden ♠10 koyar ve valeyi boşlar. Ancak, Doğu ♠R ile devam eder (Merrimac darbesi) ve karolar gömülü kalacağa benzer. Deklaran as ile alır ve ♣9 ile antre yaratmak ümidi ile ♣3 oynayıp yerden ♣10 koyar. Doğu bunu almayı ret eder. Şimdi deklaran ♦AR ve ♣AR çeker ve ♥9 ile çıkar. Batı bunu ♥V ile alır ve bir kör oynar, yerden küçük koyunca Doğu as ile alır. Doğu ♣D çeker ama kalan elleri yere vermeye mecbur kalır.

Çift Oslo empası

511. el

Güney 7♥ oynuyor; Batı ♣R atak eder.
Deklaran çakar ve ♥A çekince kötü dağılımı görür. Kozlarını kısaltmalıdır! ♠10 oynayıp yerden ♠V koyar, trefliye çakar, ♦3 oynayıp ♦10 koyar bir trefliye daha çakar, ♦D oynayıp ruayı koyar ve bir trefliye daha çakar. ♠A sağlanan treflileri çekip Doğunun kozlarını derlenek için son antredir. Bu kontratı batırmak için Batının üç şansı vardı: birincisi ilk lövede trefli oynamayarak, daha sonra da ♠D veya ♦V koyup antreleri öldürerek.

Oslo empası ve skuiz

512. el

Güney 6SA oynuyor; Batı ♥V atak eder. Soru işaretleri ♣R ve ♣10’u temsil ediyor.
Deklaran ♥R ile kazanır, ♠A çekince Doğu defos eder. ♣R’nın nerede olmasını istersiniz? Doğuda ise pikte empas yapmak için iki kere ele geçmek daha sonra ♥A’ı çekmek istersiniz. Erken çekerseniz yer skuiz olur. Yerden hangi treflinin oynandığına göre Doğu ele iki antre vermemek için büyütür veya büyütmez. Oslo empası çalışmaz! Biraz acayip görünüyor ama ♣R’nın Batıda olmasını istersiniz. Bu şekilde bu renkte empas ihtimali yok olur ama tehdit yaratılmış olur. Karoları sağlayıp çek. Daha sonra ♣D’a as koyarak ele gel. Şimdi ♥A çekinde Batı dört pik tutması gerektiği için sıkışır. Batı ♣R defos ederse pik empası yapıp tekrar için ♣V ile ele gelinir.





Mecburi empas

Bu teknik bir onörü iki parça bulmak arzusuna dayanır. Doğru taraftan başlayınca tek löve kaybetmenin yegane yoludur. Genellikle bir onöre doğru oynanır ve dönerken boşlanır.

513. el

Dama doğru ♣2 oyna ve yerden ♣3 oynyınca elden küçük koy.

514. el

♣4 oynayıp elden ♣10 koy ve rua kazanır. Daha sonra ♣A çekip damı düşür ve valeyi sağla.


















Ekspas

Bir sekanstan şikana doğru oynamak, büyük onör şikandan önceki oyuncuda ise, löve kaybetmeden bir löve sağlanır. Bu basit oyun bazen kompleks varyasyonlara yol açabilir.

Basit ekspas

515. el

Koz trefli.
♠R’ya as konulunca yerden çakıp ♠D sağlanır. Bu konuda birçok varyasyon mümkündür.

Kozu zorla çıkarmak

516. el

Koz trefli.
Doğunun üçüncü kozu deklaranın lövelerini almasını zorlaştırıyor. ♣R ile yere geçip ♠R oynar. Doğu çakmalıdır ve deklaran üste çakar. Yerin ikinci kozu Doğunun son kozunu toplar.

Koz empasına zorlamak

517. el

Koz trefli.
Deklaran karo oynar. Batı küçük çakarsa, deklaran yerden üste çakar ve kör oynar, elden küçük çakıp Batıyı yatırır. Üç löve alınır. Batı ♣10 çakarsa yerden kör defos edilir ve Batı trefli oynamaya mecbur kaldığından kozdan iki löve yapılır.

Defansta koz darbesi ve ekspas

518. el

Koz trefli.
Doğu kör oynar. Deklaran büyük çakarsa, Batı ♠2 defos eder ve ♣9 ile el yapar. Deklaran küçük çakarsa Batı ♣9 çakar ve ♣R sağlanır.



Ekspas ve yatırma

519. el

Koz trefli. Soru işaretleri majör renklerdeki ruaları temsil ediyor.
Deklaran ♥D oynar. ♥R Batıda ise büyütür ve buna çakılır, daha sonra pik empası yapma imkanı vardır. Batı büyütmezse, yerden pik defos edilir. ♥R doğuda ise el tutar ama ya el çaka yer çak oynamak veya pikten bedava emas yaptırmak mecburiyetinde kalır.

Pitt’in empası

520. el

Koz trefli.
Deklaran ♣A çeker ve damı düşürür. Sonra ♣10’a empas yapar ve köre büyük çakar. Daha sonra da ikinci trefli empasını yapar.


























Empas ve ihtimal oyunu

Antre problemleri dolayısı ile deklaran bütün şanlarını deneyemezse, başarı ihtimali en yüksek olanı seçmelidir.

En iyi ihtimal

521. el

Güney 4♠ oynuyor; Batı ♥10 atak eder.

Koz empası bir kere yapılabilir, ya onluya veya ruaya; Doğuda Rx veya 10x varsa işe yarar. Deklaran şimdi bunu dener ve kaybederse Batı kör oynar ve üçüncü körü defos etmek için ♣AR çekmek mecburiyetinde kalır; İki kere karo ekpası yapmak için yere antre kalmaz. Buna mukabil, hemen karo empası yaparsa iki löve yapma şansı % 75 tir. Deklaran karoda iki löve alınca pikten iki löve kaybetmeye razı olur.

Tek şans

522. el

Batı kör ile oyun açtıktan sonra Güney 6♠ oynuyor: Batı ♥A atak eder.
Batının deklaresine göre, ruaya doğru karo oynamanın hiç şansı yoktur. Onun yerine iki karo treflilere defos edilmelidir. Bunun olabilmesi için ♣D en fazla üç parça olmalıdır. Ancak ♣D Batıda ise yalnız bir karo defos edilebilir, zira Batı onluyu büyütecektir. Tek ihtimal ♣D’ın doğuda üçlü olmasıdır. Onun için yere koz ile geç, hemen ♣10 empası yap. Yukarıdaki dağılıma göre iki karo treflilere defos edilebiliyor.

Kaybetse bile kazandıracak bir empas

523. el

Güney 6♥ oynuyor; Batı küçük karo atak eder.
Deklaran yerden çakar ve iki turda kozları toplar. Sonra ♣R çekip ♣4 oynar. Batı ♣10 koyunca yerden ♣V konur. ♣D Doğuda ise onun son treflisidir ve ya pik oynamak veya el çaka yer çaka gelmek mecburiyetinde kalır. İkinci pik perdanı beşinci trefliye defos edilir.






2 yorum:

  1. Çok yararlanacağım bir yazı daha, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog'unuzu yeni gördüm ,inceliyorum. Çok emek vermişsiniz .Tebrikler.. Döküman paylaşımında çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Tebrikler..Kendinizi tanıtırsanız , sizinle tanışmaktan mutlu olacağım. Sevgiler...

      Sil